Η νέα απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία, οι Ορθόδοξοι και η Εθνική Ελληνική Μειονότητα


Ήταν αναμενόμενα τα στοιχεία που θ’ ανακοίνωνε, ύστερα από εφτά μήνες μαγειρέματος, η ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη Στατιστική Αρχή  Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών στη Αλβανία  (INSTAT), όπως είναι κατευθυνόμενη και η δικαιοσύνη και άλλοι κρατικοί φορείς στη χώρα αυτή.

Ήταν πάγιο αίτημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, από την αρχή,  η απογραφή του πληθυσμού, όμως  βάσει της ελεύθερης δήλωσης για την εθνικότητα, το θρήσκευμα και τη γλώσσα, χωρίς πιέσεις και μαγειρέματα.

Όμως, παρά την δέσμευση της Κυβέρνησης για ελεύθερη και ισότιμη Απογραφή, παρατηρήθηκε το αντίθετο. Επικράτησε ο φόβος και η φοβέρα, οι πιέσεις και οι νοθείες. Κοινότητες, που ακόμα σήμερα η αλβανική Αρχή δεν τις αναγνωρίζει ως μειονοτικές, δεν άφησαν τους κατοίκους να δηλώσουν ελεύθερα την εθνικότητα και τη γλώσσα τους. Η Στατιστική Αρχή απέλασε απογραφείς, διότι εφάρμοζαν διατάξεις κείμενης νομοθεσίας. Πολλές παρατυπίες εκδηλώθηκαν σε όλη σχεδόν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Η οργάνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αντέδρασε, καταδικάζοντας την κάθε παρανομία, την μη εφαρμογή της διαδικασίας απογραφής, βάση του νόμου, στέλνοντας διαμαρτυρίες στην Στατιστική Αρχή, στους Διεθνείς Φορείς.

Δυστυχώς, οι διαφημίσεις και οι φανφάρες, περί ισότιμης και ελεύθερης Απογραφής, για ανεξάρτητη δικαιοσύνη (την είδαμε με την υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη) και πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων των  μειονοτήτων, ειδικά της Ε. Ε. Μειονότητας, μένουν μόνον στη θεωρία και για εξωτερική προβολή.

Η τάση της πίεσης και μετά του μαγειρέματος, αποσκοπούσε όχι μόνον η Εθνική Ελληνική Μειονότητα  να παραγκωνιστεί, πράγμα που σχετίζεται με το όνομα, το κύρος, τις διεκδικήσεις και τις δαπάνες που πρέπει να χορηγήσουν στα δύο μεγάλα Δημαρχεία  της ΕΕΜ, αλλά και η μείωση των Ορθοδόξων  της χώρας, διότι  σχετίζουν τον όρο «ορθόδοξος» με τον όρο «Έλληνας».    

«Σε κάποιους  συμφέρει, και εργάζονται ώστε η ορθόδοξη κοινότητα  να μειονεκτεί σε σύγκριση με τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες, σε αξία, ουσία, αριθμούς, κοινωνική προσφορά και για να την παρουσιάζει ως τέτοια, δραστηριοποιούνται διάφοροι μηχανισμοί. Πως μίκρυνε αυτή η κοινότητα τόσο ξαφνικά, όταν ξέρουμε ιστορικά πως αποτελεί τουλάχιστον το 25-35% του πληθυσμού και ότι αυτοί που την εγκατέλειψαν  μετρούνται στα δάκτυλα ενός χεριού (συμπεριλαμβανομένου εδώ και τον Πρωθυπουργό μας), ενώ αυτοί που αγκαλιάζουν την ορθόδοξη πίστη είναι κατά χιλιάδες. Αλλά μια τέτοια σμίκρυνση γίνεται για λόγους αντιπαλότητας με στόχο να παρουσιάσουν την Αλβανία ως μια χώρα όπου οι χριστιανοί κατά πλειοψηφία είναι καθολικοί και γι’ αυτό κάνουν ότι μπορούν να το επεκτείνουν βαθιά στο χρόνο», όπως ανάφερε ο τέως βουλευτής και Πρόεδρος Ομόνοιας Παραρτήματος Κορυτσάς Γρηγόρης Καραμέλιος, τα λέει όλα.

Τα μαγειρεμένα στοιχεία δείχνουν πως αυξάνεται το ποσοστό των γλωσσικών μειονοτήτων, (Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Στατιστική Αρχή), και ειδικά των Αιγυπτίων, που φτάνουν τις 12.400 (μήπως την προορίζουν για εθνική μειονότητα) και μικραίνει το ποσοστό της ΕΕΜ, σε λιγότερο από το διπλάσιο των Αιγυπτίων, σε 23.485 άτομα. 7,2% ανέρχονται οι ορθόδοξοι, έναντι των 8,4% των καθολικών.

Τα στοιχεία αυτά, όποια κι αν είναι, Απογραφής, Βουλευτικές και εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι κι ένα μήνυμα για τους Βορειοηπειρώτες, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ότι πρέπει να δίνουν το παρών σε τέτοιες μεγάλες δοκιμασίες, διότι η μαζικότητα φέρνει αποτελέσματα, η ένωση φέρνει τη δύναμη.

Βαγγέλης Παπαχρήστος